Telefonu icat eden kişi Graham Bell’dir. Geçmişten günümüze dek fazla miktarda değişim geçiren telefonlar aşağıdaki versiyonlarıyla hayatlarda kendine yer edinmektedir:
- Ahizeli telefon
- Radyo dalgalı telefon (telsiz)
- Tuşlu telefon
- Cep telefonu
- Akıllı telefon
Telsizler ve akıllı telefonlar çeşitli nedenlerden dolayı hala günlük hayatta kendine yer bulurken ahizeli ve tuşlu modeller neredeyse birer nostalji unsuruna dönüşmüştür. Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan akıllı telefonlardan dolayı cep telefonları da neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Ses iletmekten çok daha fazlasını yapan son model telefonlar yaşamı kolaylaştıran birer bilgisayar görevi görürler. Telefonun tarihçesi öngörülemez bir biçimde gelişmiş ve bu telefonlar sayesinde e-posta’ları kontrol etmek, film izlemek, internet üzerinden mesaj göndermek hatta kitap okumak bile mümkün hale gelmiştir.
Telefon Nasıl Bulundu?
Telefonun bulunuş öyküsü incelendiğinde aslında Graham Bell’in kitlelere sesli iletişim olanağı tanımak gibi bir misyonu olmadığı görülecektir. Annesi sağır ve dilsiz olan Bell aslında sağırlar için bir çeşit işitme cihazı tasarlamak istemiştir. Profesörlük ünvanını almış bir bilim insanı iken dönemin en popüler iletişim aracı olan telgraf üzerine kafa patlatmış ve telgraf hattındaki tellerden kurulmuş sisteme benzer bir yapı oluşturarak ses aktarımı yapılıp yapılamayacağını sorgulamıştır. Bu sırada bir meslektaşı da ona eşlik etmiştir ve beraber uzun süre çalışmışlardır. Çalışmalar kapsamında ilk telefonlar olarak bilinen cihazları evin iki odasına yerleştirmişlerdir. Ses alışverişi olup olmadığını bu sayede kontrol edeceklerdir. Sıradan bir çalışma gününde üzerine bir şey dökülen Bell arkadaşından yardım istemiştir lakin arkadaşı o sırada Bell’in yanında değildir. Buna rağmen Bell’in sesini duyan arkadaşı kabloyla aktarılan ilk sesi duyan kişi olmuştur.
İlk Cep Telefonu Hangisidir?
İlk cep telefonu modeli Motorola firması tarafından imal edilmiş olan DynaTAC 8000X isimli bir modeldir. 1983 yılında üretilen bu telefonun mucidi ise Martin Cooper olarak tarihe geçmiştir. Telefonun tarihçesi ele alındığında büyük bir kırılma noktası olarak kabul edilen DynaTAC 8000X, iletişim alışkanlıklarını kökün değiştirmiş olan bir icattır. Bu telefonun özellikleri şöyle sıralanabilir:
- 850 gram ağırlığındaydı.
- Yarım saatten biraz fazla batarya süresi vardır.
- Şarj olması yaklaşık on saat sürüyordu.
Ayrıca telefon ekranını bilgisayara yansıtma yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Telefon Nasıl Çalışır?
Telefonun çalışma prensibi çeşitli enerjilerin birbirine dönüşmesinden ibarettir. Ahizeye verilen sesler önce mekanik enerjiye çevrilir. Sonra bu mekanik enerji elektriğe dönüştürülür. Karşı tarafa iletilen aslında bu elektriktir. Sesin iletilmek istendiği telefonda bu enerji dönüşümleri ters bir biçimde gerçekleştirilir ve karşı tarafa ses dalgaları iletilmiş olur. Elektriğin iletim hızı oldukça fazla olduğu için herhangi bir rötar olmadan iletişim kurmak mümkün hale gelmiştir. O döneme dek bilinen en hızlı iletişim biçimi olan telgrafa göre çok daha pratik olan telefonlar kısa sürede yaygınlaşmış ve mucitlerine büyük paralar kazandırmıştır.
Cep Telefonu ve Akıllı Telefon Arasındaki Fark Nedir?
Cep telefonu ve akıllı telefonun farkı temelde tuş takımlarının farklı bir biçimde çalışmasıdır. Cep telefonları fiziki tuşlarla kontrol edilirken akıllı telefonlar dokunmatik ekrana sahiptirler. 2007 senesinde hayatlara giren akıllı telefonlar o günden bugüne hızlı bir dönüşüm geçirmiştir. Kısa sürede cep telefonlarını ekarte eden akıllı telefonlar bugün en çok kullanılan teknolojik cihazların başında gelir. Telefonun tarihçesi irdelendiğinde bir kilometre taşı olarak addedilebilirler. Telefondan ziyade bir bilgisayar vasfı üstlenen bu cihazlar pek çok fonksiyonu içlerinde barındırırlar. Bu nedenden ötürü müzik çalar, video kamera, fotoğraf makinesi ve bazen bilgisayar gibi pek çok cihazın görevini üstlenen akıllı telefonlar günümüzün temel ihtiyaçları arasında kabul edilir.