Herhangi bir elektronik cihaz alırken gündeme gelen ithalatçı garantili ibaresi doğru şekilde anlaşılmadığında daha sonra çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. İthalatçı garantili ne demek sorusunun doğru şekilde yanıtlanması kullanıcıların mağdur olmasının da önüne geçeceği için oldukça önemlidir.
Garanti Kapsamları Nedir?
Bir elektronik cihaz alınırken iki garanti şekli ortaya çıkmaktadır. Bunlardan ilki ithalatçı garantili olurken diğeri de distribütör garantili ifadesidir. Her ne kadar gözden kaçan bir ayrım gibi olsa da iki ifade arasında büyük fark bulunmaktadır ve bu yüzden elektronik cihaz alınırken bu kavramların ayrımının iyi şekilde yapılması gerekmektedir. Satın aldığınız ürünün garanti kapsamları hangisini içeriyorsa, olası bir bakım ya da tamir sırasında buna göre davranılması lazım olacaktır.
Distribütör Garantili Nedir?
Distribütör garantili ifadesi satın alınmış olan ürünün resmi firmasının sunmuş olduğu garantiye denilmektedir. Başka bir şekilde ifade edilecek olursa pek çok firma, dünya genelinde doğrudan satış yapabilmek için şubeler açmaktadır. Bu şubeler firmanın kendi açtığı şubeler olup tamamen orijinal ürünler ile çalışma yapmaktadırlar. Vermiş olduğu bayilikler Türkiye’de de pek çok firmanın müşterilere doğrudan ulaşım sağlanabilmesi için önem taşımaktadır. Distribütör olunan firmalar da dünya çapında büyük markalardan oluştukları için bu firmaların tercih edilmesi satın alınmış ürünlerin, garantisinin en iyi şekilde yapılacağına işaret etmektedir. Bu yüzden distribütör garantili ifadesi satın alınan ürünler için avantajlı bir durum olup özellikle arızalanma ya da bozulma gibi durumlarda tüketicinin sorunlar yaşamamasını sağlamaktadır.
Ayrıca Huawei P20 Lite yorumları ile ilgili bilgileri inceleyebilirsiniz.
İthalatçı Garantili Nedir?
Özellikle yurtdışından getirilen elektronik cihazlar için kullanılan bir ifade olan ithalatçı garantili sözü, yurtdışından getirilen ürünlere satış yapan kuruluşun verdiği garantidir. Yurtdışından ithal edilen ürünlerde çoğunlukla garanti bulunmamaktadır. Çünkü ürün, üreticinin kendi girişimi sonucunda ilgili ülke pazarında kendisine bir yer bulamamıştır. Bunun yerine ülkede yer alan kişi ya da kuruluşlar o ürünü ülkeye ithal ederek getirmişler ve sonucunda ise pazarda satışa çıkarmışlardır. Ancak ürünün üreticisi tarafından pazara giriş yapılmadığı için bu durumda resmi olarak garanti bulunmamaktadır. İthalat yapan firma ise tüketicileri korumak adına ithalatçı garanti ifadesini kullanmaktadır. Böylece ürünle ilgili herhangi bir sorun ya da arıza olduğunda, ithalat yapan firma tarafından arızalar ya da sorunlar giderilmeye çalışılacaktır. Ancak bu durum yetersiz alt yapı, muhatap bulma zorunlulukları gibi etmenler ile çeşitli sorunlar yaratabilmektedir.
İthalatçı Garantili Riskleri Nelerdir?
İthalatçı garantili riskleri beraberinde getirmektedir. Her ne kadar fiyat gibi konularda avantaj sunuyor olsa da ithalatçı garantili ürünleri alırken şu riskleri kabul etmiş sayılırsınız;
- İthalatçı garantili ürünler, resmi garantili ürünlere göre daha düşük fiyata alıcı bulmaktadır. Ancak bu durum yanında belirli sorunları taşımaktadır.
- İthalatçı garantili bir ürün için aldığınız ürünün bozulması, değişimi ya da tamiri için muhatap alacağınız tek firma, ithalatı yapan firmadır. Türkiye’de resmi firmaları bulunan bir markanın dahi olsa eğer ürününüz ithalatçı garantiliyse bu durumda sadece satın aldığınız firmaya ürününüzü götürebilirsiniz.
- İthalatçı firmalarına götürülen ürünlerin değişimleri çok zor yapılabilmektedir. Bunun yerine firma, tamir yolunu seçmekte ancak kullanılacak parçalar genelde orijinal olmamaktadır. Bu da elektronik cihazlarda farklı sorunları beraberinde getirmektedir.
- İthalatçı garantili ürünlerde çoğunlukla muhatap bulmak güç olmakta, servise giden ürünün tamiri ya da bekletilme süresi ise oldukça uzun olabilmektedir.
- Ürünü satmak isterseniz bu durumda piyasa fiyatının altında alıcı bulacaktır.
- Ürünler için verilen garanti kapsamı da firmanın inisiyatifinde olduğu için garanti kapsamı da ancak ürüne göre değişmektedir.